نقش روانشناسی صنعتی و سازمانی در موفقیت سازمانها بسیار مهم است. وقتی از روانشناسی صنعتی و سازمانی صحبت میکنیم یعنی داریم از نقش پر رنگ انسان ها در سازمان صحبت میکنیم. با روانشناسی صنعتی و سازمانی ، به ابعاد انسانی سازمان ها بیشتر توجه میکنیم.
در روانشناسی صنعتی و سازمانی این انسان ها هستند که در سازمان نقش اول را بازی میکنند نه ابزارها، یا منابع مالی، یا ساختار های سرمایه ای و در نتیجه توجه به نیازهای انسانی برای ایفای نقش در سازمان ها اهمیت بیشتری پیدا می کند. تمام ابعاد مختلف روانشناسی صنعتی و سازمانی یادآوری همین نکته است.
برای سنجش فردی خود شرکت در آزمون روانشناختی NEO کارآزموده را از دست ندهید.
روانشناسی صنعتی چگونه شکل گرفت؟
تقریبا 150 سال قبل انقلاب صنعتی رخ داد. انقلاب صنعتی با اختراع اسب بخار و اولین کارخانه نساجی و ریسندگی در انگستان شروع شد. در آن زمان توده مردم در فقر زندگی میکردند. در حومه شهر ها و با منابع مالی و رفاه بسیار اندک، سبک زندگی بسیار مقتصادانه و فقیرانه بود و مالک های زمین های کشاورزی ثروت زیادی داشتند که نسل به نسل هم منتقل می شد. با انقلاب صنعتی کارخانه ها با ابزار های مختلف که اغلب بسیار هزینه بر بودند توسعه پیدا کردند. نیروی کار ارزان از روستا ها و بخش های مختلف به شهر ها به اجبار یا به انتخاب کوچ داده شدند. این روند آغاز شکل گیری دنیای جدید شد که در این دنیا، دارا بودن سرمایه برای ایجاد کارخانه ها ثروت آفرینی می کرد. برای نگه داشت این کارخانه ها نیاز به نیروی انسانی بسیار ارزان بود. زنان و کودکان ارزان ترین نیروی هایی بودند که بدون درد سر و با کمترین حقوق و امکانات رفاهی برای این کارخانه ها کار میکردند.
بعد از شروع انقلاب صنعتی سازمان ها بیشتر بر مرکز تجهیزات، ابزارها و فناوری های مختلف توسعه پیدا کردند و تلاش زیادی شد که افراد برای صنعت تغییر پیدا کنند. استخدام ها و به کارگماری ها برای به کارگیری ابزارهای مختلف بود و این تجهیزات کارخانه ها بود که اهمیت بیشتری داشت نسبت به انسان ها. برای مثال در برخی مشاغل برای کار با تجهیزات لازم بود تا افراد بسیار کوتاه قد انتخاب شوند، یا افراد خیلی لاغر، و در نتیجه در استخدام افراد باید این ویژگی ها در نظر گرفته می شد. نیروی انسانی ارزان تقریبا در همه جا به وفور یافت میشد و کارخانه ها مشکلی در ادامه کار خود نداشتند. ولی چرخ روزگار به آن منوال نگشت، با شکل گیری اتحادیه های کارگری قوانین رفاهی و حمایتی بیشتری تصویب شد. حالا دیگر کارخانه ها لازم بود تا نیاز های انسانی و اخلاقی نیروی انسانی را در نظر بگیرند که در نتیجه آن توجه به ابعاد انسانی سازمان ها بیشتر و بیشتر شد.
برای شرکت در بهترین مشاوره شغلی با کارشناسان کارآزموده در تماس باشید.
ما الان در دوره ای از تاریخ هستیم که نقش انسانی بسیار اهمیت بیشتری پیدا کرده است. امروز ابزارهای برای به کارگیری انسانها تغییر پیدا میکنند. شخصی سازی نرم افزارهای مختلف مثال خوبی است از اهمیت نقش انسان ها در سازمانها. کارهای سخت و زیان آور در کارخانه ها به ربات ها سپرده شده است و نیروی انسانی دربخش هایی وارد می شود که با نیاز های جسمی و روحی که دارد در تناسب باشد. البته هنوز هم افراد در رده شغل های سخت و زیان آور مشغول به کار هستند ولی سازمان ها برای جبران زیان های جسمی وارد شده به این گروه افراد، در صدد جبران این امر یا با خدمات رفاهی، یا به صورت پرداخت هزینه های مالی و … بر می آیند. نتیجه این فعالیتها یعنی سازمان ها چه با اجبار بیرونی و قانونی و چه با درخواست درون سازمانی و اخلاقی مجبور به توجه به ابعاد انسانی در سازمان ها هستند.
خدمات برونسپاری مصاحبه استخدامی حرفه ای را در کارآزموده دریافت کنید.
روانشناسی صنعتی سازمانی چیست؟
روانشناسی صنعتی سازمانی از قبل از حضور فرد در سازمان تا پایان حضور فرد در سازمان برای توجه به ابعاد انسانی برنامه دارد و دقت و تمرکز می کند. برای قبل از ورود فرد در سازمان توجه به نیاز های شغلی، تناسب شغل و شاغل، توجه به ارگونومی و … دستور العمل های مشخصی دارد. در زمان حضور فرد در سازمان برای اجتماعی سازی، برنامه های آموزش ها، توسعه و رشد حرفه ای، برنامه های مدیریت عملکرد و جبران خدمت، پاداش مالی و غیر مادی و .. برنامه های مشخص و راهکار های ارایه میدهد. برای خروج فرد در سازمان اگر به صورت خودخواسته و با درخواست فرد باشد، برنامه های مصاحبه خروج، استخراج دانش و .. پیشنهاد میدهد. اگر خروج فرد به صورت بازنشستگی باشد، برای فرد و سازمان برنامه های جانشین پروری، خدمات رفاهی در زمان بازنشستگی و … ارایه میدهد. تمام این خدمات زیر چتر بزرگ ابعاد انسانی در سازمان انجام میشود.
به اعتقاد بسیاری از مدیران، دهه آینده دهه استعداد ها در سازمان است و این روانشناسی صنعتی و سازمانی است که روش های مختلف، سنجش، جذب و نگه داری این استعداد ها را میداند و به سازمانها کمک میکند. اگر سازمانی نتواند نگاه انسانی و سرمایه ای به کارکنان داشته باشد، استعداد های خود را به سرعت از دست می دهد و این یعنی نابودی سازمانی به سرعت.
برای دریافت مشاوره شغلی در تهران با کارشناسان خبره کارآزموده همراه باشید.
اهمیت توجه به روانشناسی صنعتی
بنیانگذاران سازمان، اعضای هیت مدیره، مدیران ارشد و .. از اصلی ترین تصمیم گیرندگان در سازمان ها هستند. در دنیای امروز اگر مدیران ارشد به دانش روانشناسی صنعتی و سازمانی تجهیز نشوند، احتمال موفقیت سازمان شان بسیار پایین است. سازمان های شکست خورده سازمان هایی هستند که به صورت برعکس، مدیران میانی و کارشناسان دانش روانشناسی صنعتی و سازمانی را بیشتر بلد هستند و برای به کارگیری و جاری سازی آن در سازمان پیشنهاد های مختلفی ارایه میدهند ولی این مدیران هستند که تمایلی به اجرای آن ندارند. به نظر ما همان نگاه کارخانه ای هنوز هم در بسیاری از سازمان های امروزی جاری است، مدیران به اشتباه فکر میکنند که برند آنها، شرکت آنها و کارخانه آنهاست که این افراد را در کنار هم جمع آوره است، ولی این افراد هستند که به کارخانه آنها، برند آنها و شرکت آنها جان بخشیده اند. برای زنده نگه داشتن سازمان ها باید مدیران ارشد و تصمیم گیرندگان اصلی سازمان ها به دانش روانشناسی صنعتی و سازمانی تجهیز شوند و برای آن برنامه های مدون و درستی داشته باشند.
برای به کارگیری دانش روانشناسی صنعتی و سازمانی در سازمان خود با ما در تماس باشید.
کارآزموده در تمام مسیر رشد حرفه ای در کنار شما خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید