زمانی که با یک چالش روبرو میشوید، آیا احساس میکنید که میتوانید بایستید و تلاش خود را برای رسیدن به هدفتان انجام دهید، یا به شکست تسلیم شوید؟ آیا این عبارت معروف “میخواهید” میتواند بیان گر حال شما باشد، یا شک دارید که توانایی شما برای ایستادن و غلبه بر مشکلاتی که زندگی در راه شما قرار دارد کافی نیست و خودکارآمدی کافی را ندارید. خودکارآمدی، یا باور شما به توانایی شما برای مقابله با مشکلات، نه تنها میتواند بر نحوه احساس شما در مورد خودتان تاثیر می گذارد و میتواند در موفقیت شما در رسیدن به اهداف تان نیز نقش داشته باشد. پرسش نامه های مختلفی در حیطه های روانشناسی موجود هستند که در شناخت درون و حالات انسانی کمک کننده هستند.مفهوم خودکارآمدی حول محور نظریه شناختی اجتماعی یک روانشناس به نام آلبرت باندورا میچرخد که بر نقش آموزش بصری، تجربه اجتماعی و جبرگرایی میان دو جانبه در رشد شخصیت تاکید دارد. در ادامه ی مقاله قصد داریم تا پرسش نامه ی خودکارآمدی و تفسیر و نتایج آن و انواع آن را بررسی کنیم.
با توجه به نظریه باندور، نگرش و تفکرات فردی ، تواناییها و مهارتهای شناختی همگی بخشی از یک سیستم خودکارآمد را تشکیل میدهند. این سیستم نقش مهمی در نحوه درک ما و نحوه تعامل ما در موقعیتهای مختلف ایفا میکند. خودکارآمدی یکی از اجزای حیاتی و حیاتی سیستم خود – سیستم است.از نقطهنظر باندورا، خودکارآمدی این باور است که فرد توانایی سازماندهی و اجرای اقدامات ضروری در شرایط پیش رو دارد. به عبارت دیگر، خودکارآمدی یک باور فردی به توانایی او برای موفقیت در یک وضعیت خاص است. باندورا چنین ایمانی را عامل تعیینکننده در روشی که مردم فکر میکنند، رفتار و احساس میکنند، در نظر میگیرد.این موضوع به یکی از رایجترین موضوعات در روانشناسی تبدیلشده و از زمانی که باندورا مقاله ۱۹۹۷ خود را منتشر کرد، موضوع تحقیقات زیادی بودهاست: به سمت تئوری ادغام رفتاری. اما چرا خودکارایی در میان روانشناسان و معلمان مهم است؟ از آنجا که، باندورا و دیگر محققان نشان دادهاند، خودکارآمدی بر همه چیز از حالات روانی به رفتارهایی تاثیر میگذارد که منجر به انگیزش و تحرک میشوند.
تقریباً همه میتوانند به اهدافی که میخواهند, چیزهایی که میخواهند تغییر دهند, , و چیزهایی که میخواهند به دست آورند برسند و این ذات آدمی است که برای این اهداف تلاش می کند. با این حال, اغلب مردم میدانند که اجرای این برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف آسان نیست. باندورا و دیگران دریافته اند که خودکارآمدی میتواند نقش مهمی در نحوه مقابله یک فرد با اهداف, چالشها و وظایف آنها ایفا کند.
برای شرکت در انواع آزمون های روانشناختی حرفه ای با کارآزموده همراه باشید.
آنها مشکلات و چالش ها را به عنوان آموزش مهارتها میبینند.
آنها بیشتر به فعالیتهایی که در آن شرکت میکنند علاقهمند میشوند.
آنها در مواجهه با منافع و فعالیتهای خود احساس تعهد و وظیفهشناسی میکنند
موانع و موانع آنها را دلسرد نمیکند و آنها خیلی سریع از آنها عبور میکنند.
افرادی که خودکارآمدی ضعیف دارند
آنها از فعالیتهای چالش برانگیز اجتناب میکنند.
آنها بر این باورند که وظایف و شرایط دشوار فراتر از توان آنهاست.
بر روی شکستها و نتایج منفی تمرکز می کنند.
این افراد به سرعت اعتماد به تواناییها و تواناییهای خود را از دست میدهند.
ممکن است در این فکر باشید که خودکارآمدی چطور به دست میآید. در حقیقت، این باورها از دوران اولیه کودکی شکل میگیرند و زمانی که کودک با مجموعهای از تجربیات، وظایف و موقعیتها روبرو میشود. با این حال، رشد خودکارآمدی در سنین پایین توقف نمیشود، بلکه در طول زندگی ادامه مییابد و با کسب مهارتها، تجربیات و ادراکات جدید ادامه مییابد.
برای شرکت در بهترین مشاوره شغلی با کارشناسان کارآزموده در تماس باشید.
با توجه به نظریه باندورا، خودکارآمدی از چهار منبع اصلی میآید:
باندورا میگوید: ” موثرترین راه برای ایجاد حس قوی موفقیت از طریق تجربیات موفق است.” توانایی انجام کاری با موفقیت، حس خود خودکارایی را تقویت میکند. البته، شکست برای انجام یک کار یا یک چالش میتواند حس اعتماد به نفس را کاهش و تضعیف کند.
یکی دیگر از منابع مهم خودکارآمدی هنگامی است که ما به موفقیت مردم دیگر در رسیدن به یک کار نگاه میکنیم ” وقتی مردم افرادی مانند خود را میبینند که با تلاش بیرحمانه موفق میشوند، آنها بر این باورند که خودشان توانایی موفقیت در تلاشهای مشابه را دارند.
باندورا نیز بیان میکند که افراد میتوانند متقاعد شوند که مهارتها و تواناییهای لازم برای موفقیت را دارند. وضعیتی را به یاد آورید که در آن کسی چیزی مثبت و دلگرمکننده به شما میگفت و این کلمه به شما کمک کرد به هدفتان برسید. شنیدن تشویق دیگران به شما کمک میکند درباره خودتان شک کنید و به جای آن تمام تلاشهای خود را بر روی وظیفه خود متمرکز کنید.
واکنشهای عاطفی ما به موقعیتهای مختلف نقش مهمی در خودکارایی بازی میکنند. حالت روحی، حالت عاطفی، واکنشهای فیزیکی و سطوح استرس میتواند بر نحوه احساس فرد در مورد تواناییهای آنها در یک موقعیت خاص تاثیر بگذارد. برای مثال، استرس و اضطراب شدید قبل از صحبت کردن در ملا عام میتواند منجر به خودکارایی ضعیف در وضعیتهای مشابه شود. باندوراالبته، بیان میکند که “این تنها شدت واکنشهای عاطفی و فیزیکی است که اهمیت دارد، بلکه نحوه درک و تفسیر این واکنشها است”، ” روشهای یادگیری برای به حداقل رساندن اضطراب و بالا بردن روحیه وقتی که با یک مشکل مواجه هستیم، میتواند به مردم کمک کند تا سطح خودکارایی بالا ببرند.”
پرسشنامه های خودکارآمدی در اصل سوالاتی هستند که توسط افراد متخصص و برجسته تدوین شده اند این سوالات مقوله های مهم فردی ، احساسی ، روانشناختی ، انگیزشی و مواردی که در شناخت فردی مهم و تاثیرگذار هستند را در بر می گیرد و می تواند به فرد در شناخت و توانایی هایی که دارد کمک می کند. این شناخت کمک می کند تا فرد برای انجام هدف هایی که دارد درست برنامه ریزی کند.
برای ارسال رزومه شغلی هدفمند با کارآزموده همراه باشید.
خودکارآمدی به یک باور فردی در توانایی انجام تکالیف در یک ناحیه خاص اشاره میکند که تاثیر هدایتی بر انتخاب فعالیتها و موقعیتها دارد. برای این منظور و تایید اعتبار ساختار پرسشنامه, ۴۲۵ مرد و زن مسن (207 مرد و ۲۱۸ زن) با سطوح مختلف فعالیت فیزیکی (130 مرد فعال و ۱۳۰ زن فعال, ۷۸ مرد غیر فعال و ۸۷ زن غیر فعال) به وسیله نمونهبرداری هدفمند انتخاب شدند. نسخه فارسی مقیاس خودکارآمدی وظایف روزانه را در افراد مسن به پایان رساند.
پرسشنامه خودکار آمدی در طول زمان تغییر پیدا کرده اند و انواع متفاوت و مختلفی را شامل می شوند که مهم ترین و رایج ترین آن ها عبارتند از:
پرسشنامه خودکار آمدی ایکشو، شرر، پرسشنامه خودکارآمدی پژوهشی بی اسچک و همکاران(1996)
این پرسشنامه خودکارآمدی دارای 48 گویه است و از چهار خرده مقیاس توانایی انجام دادن وظایف اولیه پژوهش، توانایی اجرایی پژوهش، توانایی تحلیل و ارائه نتابج، توانایی همکاری در اجرای پژوهش تشکیل شده است. متغیر درپرسشنامه ی خودکارآمدی پژوهشی بی اسچک و همکاران
خودکارآمدی اعتقاد به توانایی فرد برای انجام اقدامات مورد نیاز برای موفقیت در کارش است، که به یکی از قویترین پیشبینیکننده عملکرد در زمینههای مختلف ورزش، آموزش، کسبوکار تبدیل می شود.
خودکارآمدی همچنین به معنی توجه به علایق فردی, گوش دادن به خود, آگاهی از محدودیتها و نقاط ضعف, درک تواناییها و موضوعات مانند این است. با توجه به این موضوع, درک خودکارآمدی را میتوان به راحتی در رفتار فرد منعکس کرد. از آنجا که فردی با اعتماد به نفس بالا, انگیزه بیشتری برای کار موثر دارد. در نتیجه, سطح بالایی از خودکارآمدی میتواند برای انگیزه مفید باشد.در بین اینها، خودکارآمدی تحقیق مفهومی است که در سالهای اخیر در نظر گرفته شدهاست، و با استفاده از آن، امکان اندازهگیری سطح آمادگی افراد در رابطه با فعالیتهای تحقیق وجود دارد. براساس این مساله میتوان گفت که افراد خودکارآمدی تحقیق به توانایی خود برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی مختلف اعتماد دارند.
برای انجام مصاحبه استخدامی اصولی و هدفمند با کارآزموده همراه باشید.
مفهوم خودکارآمدی یک سابقه نسبتاً کوتاه و شروع آن با بررسی و مقاله های باندورا در سال 1977 بود. او این موضوع را در مقالهای با عنوان ” ادغام نظریههای تغییر رفتار ” مورد بررسی قرار داردو باندورا معتقد بود که خودکارآمدی به معنی قضاوت افراد بر اساس توانایی هایی است که دارندکه این باورها در مورد تواناییهای آنها بر تلاش و پشتکار آنها تاثیر میگذارد.
به عبارت دیگر، خودکارآمدی باور فرد به اینکه آیا او قادر به انجام تکالیف است یا نه (آوریل ۲۰۰۰). خودکارآمدی براساس حس تفکر و عمل انسان، متفاوت است باندورا خودکارآمدی به طور کلی در حوزه خاص گنجانده شدهاست، به این معنی که فرد میتواند اعتماد به نفس نسبتاً قوی در حوزههای مختلف یا موقعیتهای عملکردی خاص داشته باشد. اما برخی از محققان با مفهوم کلی خودکارآمدی کار خود را انجام دادهاند. این مفهوم به اعتماد به نفس کلی در توانایی حرکت فراتر از گستره وسیعی از امیال و موقعیتهای جدید اشاره دارد. خودکارآمدی کلی مبتنی بر روشن سازی شایستگی و توانایی برای مقابله موثر با بسیاری از موقعیتهای استرس زا است.
مقیاس خودکارآمد شرر برای اندازهگیری خودکارآمدی مورد استفاده قرار میگیرد. مقیاس خودکارآمدی کلی و دارای ۱۷ مولفه است. شرر و مادوک بدون مشخص کردن عوامل و حالات آنها بر این باورند که این مقیاس سه جنبه از رفتار را اندازهگیری میکند, از جمله تمایل به شروع رفتار, تمایل به گسترش تلاش برای کامل کردن کار و متفاوت در مقابله با موانع.
پرسشنامههای خودکارآمدی در یک مقیاس ۵ نمرهای ثبت شد؛ امتیاز هر کدام از آنها به شرح زیر است: ۱، موافق ۲، به شدت موافق: ۵، به شدت موافق است: ۵، بنابراین بالاترین امتیاز این پرسشنامه ۸۵ و پایینترین نمره ۱۷ است.امتیاز گیرندگان ۲، ۴، ۵، ۷، ۱۱، ۱۴، ۱۴، ۱۴، معکوس هستند.
پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی پرسشنامه ای مبتنی بر پژوهشگر است که برای ارزیابی خودکارآمدی کارمند طراحی شدهاست. این مقیاس ۱۲ مورد, ۳ مولفه, با یک مقیاس لیکرت پنج امتیازی (خیلی کم تا خیلی زیاد) دارد و هر مورد یک مقدار بین ۱ و ۵ دارد. این روش خود خودکارآمدی را با پرسیدن سوالهایی مثل: (به عنوان یکی از کارمندان این سازمان, من تجربیات موفق از کار خود را به دست آوردم) روایی یا پایایی ابزار جمعآوری دادهها با این سوال که چگونه یک ابزار اندازهگیری به خوبی اندازهگیری میشود, سر و کار دارد.
خوشبختانه, خودکار آمدی یک مهارت روانی است که میتوان آنها را پرورش داد و تقویت کرد. بنابراین اگر خودکارآمدی پایینی داشته باشید, امروز شروع کنید و به دنبال راههایی برای ترکیب چهار منبع اصلی خودکارآمدی در زندگی خود باشید.
تجربیات موفق نقش مهمی در ایجاد خودکارآمدی ایفا میکنند. زمانی که در چیزی موفق میشوید، اعتماد به نفس و اعتماد به نفس بیشتری در تواناییهای خود ایجاد میکنید. البته شکست یک سکه دیگر از تجربه است و میتواند اعتماد به نفس شما را تضعیف کرده و در نتیجه حس خود را از دست بدهد.اهدافی را تنظیم کنید که قابلدسترس باشند اما لزوماً نباید به راحتی به آن دست یابید. ممکن است برای رسیدن به اهدافی که تنظیم کردهاید سختتر و سختتر کار کنید، اما در عوض شما به تواناییهای خود پس از رسیدن به آنها اعتماد بیشتری خواهید داشت.
مطالعات باندورا نشان داد که دیدن تجربه و موفقیت دیگران و مدلسازی آن میتواند خودکارایی قوی ایجاد کند. پس مراقب دیگران باشید و موفقیتهای خود را دنبال کنید. وقتی نوبت به مدلسازی اجتماعی میرسد، دقت کنید که مدل چقدر شبیه شما است. هرچه این مدل به شما شبیه باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که مشاهدات حس خود از خود کارآمدی را بهبود بخشد.
شنیدن نظرات مثبت و بازخورد افراد دیگر میتواند حس اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. در مقابل، نظرات منفی و بازخورد میتواند این احساس را در شما تضعیف کند. بنابراین سعی کنید از نظرات منفی دوری کنید و به دنبال نظرات مثبت و مثبت بگردید.
برای مثال، پزشک شما به شما خواهد گفت که در رژیم غذایی خود موفق بوده و شما را تشویق خواهد کرد. این اظهار نظر میتواند بسیار دلگرمکننده باشد. بازخورد مثبت از دوستان، مربیان، پزشکان و هر کس دیگری که مهم است و به شما احترام میگذارد، در حالی که قادر به ایجاد حس خودکارآمدی به تنهایی نیست، میتواند حس خود از خودکارآمدی (به عنوان یک انگیزه) را افزایش دهد.
اگر شما استرس و پریشانی را قبل از یک موقعیت یا تکلیف مشخص تجربه کنید، به احتمال زیاد اعتماد به نفس خود را برای مقابله با آن وضعیت خاص از دست میدهید. بنابراین برای افزایش اعتماد به تواناییهای خود، باید راههایی برای کاهش استرس خود پیدا کنید تا بتوانید آرام بگیرید و به حالت عادی برگردید.همچنین، اگر آن افکار منفی را در ذهن خود داشته باشید، سعی کنید آنها را با افکار و گفتگوهای درونی مثبت جایگزین کنید. این راهی است که میتوانید حس قویتری از خودکارایی داشته باشید.
برای درج آگهی استخدام حرفه ای با کارشناسان خبره کارآزموده همراه باشید.
تفسیر نتایج پرسشنامه های مختلف خودکارآمدی با یکدیگر متفاوت است و هر پرسشنامه با توجه به شرایط و نوع سوالاتی که دارد تفاسیر مختلفی دارد. تفسیر آزمون های خودکار امدی در صورتی درست است که با توجه به معیارهای اصلی بررسی و نتیجه گیری شود که نیازمند بررسی توسط فرد متخصص و صاحب فن در این حیطه است. همان طور که برای انجام هر کاری به سراغ افراد متخصص و خبره در آن حیطه می روید برای تفسیر نتایج پرسشنامه خودکارآمدی باید به سراغ افراد صاحب سبک و خبره در این حوزه بروید تا نتایج و تفسیر درست و قابل اتکا باشند. مورد دیگری که در درست بودن نتایج تفسیر اثر گذار است، شرایط و زمان انجام آزمون خودکار امدی در فرد است توصیه می شود پیش از انجام آزمون خودکار امدی استراحت کافی کرده باشید و تنش و فشار روانی متحمل شما نباشد.
غلب اوقات، زمانی که با این سوال مواجه میشویم که خودکارآمدی چیست، در پاسخ، تعریف اعتماد به نفس یا عزتنفس را دریافت میکنیم، که به دلیل شباهت تعاریف آنها است.خودکارآمدی ممکن است حتی با انگیزه یا خوش بینی برابر دانسته شود، زیرا در حقیقت، فردی که احساس میکند خودکارآمدی اغلب خوش بین است و انگیزه دارد که ادامه دهد.البته برای برخی افراد، واژه خودکارآمدی به طور کامل ناآشنا است، و ممکن است اخیراً در این مقاله با آن مواجه شده باشند. میتوان گفت که یکی از دلایل اصلی برای آشنا بودن ما با چنین ویژگی قدرتمندی، برابر کردن آن با ویژگیهایی است که من در بالا ذکر کردم.
اساساً، افرادی که خود را خودکارآمدی مینامند و میخواهند در مورد آن با دیگران صحبت کنند، ممکن است به خود زحمت دهند تا تفاوت بین آن و دیگر ویژگیهای شخصی را بیان کنند، و از آن به عنوان ، به همراه توضیح اعتماد به نفس، استفاده کنند.در جهان امروز، هنگامی که تعریف یک کلمه از جمله اعتماد به نفس متفاوت و روان شناسان در دورههای مختلف با تعاریف مختلف بوجود میآیند، دشواری تعریف خودکارآمدی افزایش مییابد.
هم چنین این تعاریف بسیار و مشابه با یکدیگر هستند که تشخیص تفاوتهای بین اعتماد به نفس و به نفس را دشوار میسازند. بنابراین، ممکن است لازم باشد که اعتماد به نفس کمی داشته باشیم تا درکی عمیق از خودکارآمدی داشته باشیم، اما با تفاوت که ما درک خوبی از خودکارآمدی در لایههای عمیق تفکر داریم. وقتی بپرسیم که خودکارآمدی چیست، در حقیقت به توانایی رسیدن به موقعیتی اشاره میکنیم که در آن یک مشکل میتواند حل شود. شما ممکن است به خودتان بگویید که این تعریف اعتماد به نفس است، اما اگر میخواهیم در این مورد اعتماد به نفس را تعریف کنیم، بهتر است بگوییم که ترکیب مهارت و اعتقاد به این مهارت باعث ایجاد اعتماد به نفس میشود.در مقایسههای سازنده، ما میتوانیم بگوییم که خودکارایی کمی زودتر از اعتماد به نفس به وجود می اید داردزمانی که ما هنوز مهارتها را در یک زمینه خاص نداریم، پس ما به آن مهارت اعتقاد نداریم، که منجر به عدم اعتماد به همان حوزه میشود. اما وقتی میگوییم ما خودکارآمدی را داریم، در همان بافتی که ما فاقد اعتماد به نفس هستیم، در خود توانایی دستیابی به دانش و باور را داریم که این مشکل را حل میکند.
اعتقادات در مورد خودکارآمدی تحصیلی، نشاندهنده اعتماد به نفس در توانایی او برای انجام تکالیف با موفقیت به یک روش خاص است؛ بنگ، مختلف ابزارهای مختلفی برای مطالعه مفهوم خودکارآمدی ایجاد کردهاند. آنها در سطح بسیار خاصی از سنجش آکادمیک، یک دوره خاص یا محتوای یک دوره خاص را اندازهگیری میکنند. به عنوان مثال، مقیاسهای خودکارآمدی کلامی و میان معیارهایی هستند که دانش وابسته به محتوا از یک دوره خاص را اندازهگیری میکنند.
Zajakova (2005) پرسشنامه خود را با مدلسازی آن در مقیاسو شاخص خودکارآمدی کالج توسعه داد. بنابراین, نتایج مربوط به ساختار فاکتور و ویژگیهای psychometric پرسشنامه خودکارآمدی اولین بار توسط Zajakova و همکاران (2005) گزارش شد. در مطالعه توسط Zajakova و همکاران (2005), نتایج تحلیل مولفههای اصلی با استفاده از چرخش Ablimine نشان داد که چهار عامل وجود دارند: اعتماد به توانایی فرد برای موفقیت در دانشگاه, اعتماد به توانایی one’s برای تعامل با دیگران, و اعتماد به توانایی one’s. آن در مدیریت موفق کار, خانواده و دانشگاه شکل میگیرد. شاخصها بر روی ارزش تجزیه و تحلیل عاملی تاییدی وجود چهار عامل را تایید کردند. همبستگی منفی معناداری بین نمرات متغیرهای خودکارآمدی و استرس فردی اعتبار همگرا را تایید کرد. در نهایت ضریب آلفای کرونباخ نشاندهنده قابلیت اطمینان در مقیاس بالا بود.
تحقیقات جدید بر روی عوامل فردی موفقیت تحصیلی دانشجویان شامل متغیرهایی مانند رویکردهای یادگیری، جهت گیری هدف، خودکارآمدی، استراتژی یادگیری، استراتژیهای یادگیری و فراشناخت است. عوامل موثر بر خودکارآمدی معلم، قضاوت معلم از توانایی او برای رسیدن به نتایج مورد نظر از فعالیت دانش آموزان و یادگیری، حتی در ارتباط با دانشجویانی است که انگیزه کمتری دارند و در یادگیری مشکل دارند. فعالیتهای و پشتکار در آموزش و پرورش نیز تحتتاثیر قرار خواهند گرفت.
از آنجا که معرفی مفهوم خودکارآمدی توسط باندورا انجام شده است، تحقیقات مختلف درباره خودکارآمدی و دیگر عوامل مرتبط مورد مطالعه قرار گرفتهاست و بسیاری از مطالعات، متغیرهایی را مورد بررسی قرار دادهاند که تحتتاثیر خودکارایی قرار گرفتهاند رضایت شغلی معلمان و همچنین موفقیت تحصیلی دانشجویان را میتوان به طور مستقیم یا غیر مستقیم تحتتاثیر باورهای خودکارآمدی معلمان قرار داد. رضایت شغلی معلمان و نیز موفقیت تحصیلی دانشجویان است که به طور مستقیم و غیر مستقیم مربوط به خودکارآمدی معلمان است. خودکارآمدی معلمان میتواند به روشهای مختلف بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان تاثیر بگذارد. معلمان با باورهای خودکارآمدی بالا به احتمال زیاد از نوآوریهای آموزشی کلاس نسبت به معلمان با احساسات خودکارآمدی پایین استفاده میکنند.
کارآزموده با افتخار نیرو گرفته از WordPress